Sunday, 21 February 2016

Šokolaadiküpsised kolme šokolaadiga ;)

Olen vahepeal olnud õuna-purukoogi lainel ja midagi uut ei olegi teinud. Sõbrapäevaks tuunisin õunakoogid südamekujuliseks aga jätsin purukatte ära.

Seekord siis jälle aeg millegi uue valmistamiseks. Šokohooliku unelm. Tainas hetkel külmikus tahenemas.

Vaja läheb:
226 gr šokolaadi (Kasutasin Kalevi Linda`t)
84gr võid
2 muna
70gr suhkrut
160gr jahu
1/4 tl küpsetuspulbrit
30-40gr tükeldatud pähkleid (kuna Linda on pähklitükkidega, eraldi pähkleid ei lisanud)
112gr tükeldatud šokolaadi või šokolaadinööpe
150gr tükeldatud šokolaadi või šokolaadinööpe (ei ole kogemata topelt kirjutatud)

Valmistamine
1. Sulata vesivannil šokolaad ja või.
2. Samal ajal vahusta munad ja suhkur.
3. Lisa ettevaatlikult või ja šokolaadi segu, sega läbi. Lisa jahu ja küpsetuspulber, sega.
4. Lisa tükeldatud šokolaad või šokolaadinööbid, sega läbi ja tõsta tainas 30min külmikusse.
5. Lõika välja sobiv tükk küpsetuspaberit ja aseta see pannile või lõikelauale (peaks mahtuma tagasi külmikusse). Tõsta tainas lusikaga küpsetuspaberile ja aseta 2 tunniks tagasi külma.
6. Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Enne ahju panemist vajuta küpsiste peale tükeldatud šokolaad või šokolaadinööbid. Küpsised on ahjus 16 minutit. 

Friday, 20 November 2015

Pöidlajälje küpsised sidrunivõidega /Thumbprint cookies with lemon curd.

Vaatasin eile Hallmark`i Ice Sculpture Christmas filmi. Natuke kokandust ja jääskulptuure. Ühel hetkel tegid peategelased jõuluküpsiseid, thumbprint cookies. Selline lihtne küpsis, taignast pallike, käega lamedaks ja pöidlaga jälg peale. Auku läheb nt maasikamoos. Tekkis kohe isu järele proovida aga maasikamoos ei kutsunud kuidagi, ei taha väga magusat. Kord oli mõttes õunamoos aga siis tuli meelde, et lemon curd (oi kui maitsev seekord tuli) oleks ju suurepärane. Retsepti teisendasin siit.
Sidrunikreem tuli võrratu, küpsis on mõnus krõmpsuv.

Küpsised:
218gr jahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
170gr toasooja võid
165gr suhkrut
1 muna

Sidrunivõie:
2 sidrunit (koor ja mahl)
75 gr suhkrut
50gr võid
2 muna

Valmistamine

Kõigepealt valmistasin sidrunivõide.
1. Koori sidrunid ja pigista mahl. Lisa või ja suhkur. Kuumuta vesivannil kuni või sulab.
2. Klopi munad kergelt läbi ja lisa sidrunimassile, pidevalt segades. Hoia vesivannil võide paksenemiseni (ca 10 min), sega.
3. Lase jahtuda.

Küpsised.
1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga.
2. Sega kuivained omavahel.
3. Vahusta toasoe või ja suhkur heledaks vahuks (umbes 5 min). Lisa kuivained, sega läbi. Lisa muna, sega.
4. Võta taignast väikesed pallikesed, aseta küpsetuspaberile ja suru käega lamedaks (mitte õhukeseks!). Vajuta pöidlaga keskele auk, sinna läheb sidrunivõie (või mis iganes moos).
5. Minul küpsesid ahjus 20 min.

I watched Ice Sculpture Christmas by Hallmark yesterday. A bit of cooking and ice sculptures. At one point they were making thumbprint cookies. A simple cookie, a bit of dough, roll it into a tiny ball, flatten with your palm and leave a thumbprint. The print can be filled with strawberry jam for example. I instantly wanted to try these but strawberry jam is way too sweet with a sweet cookie. Then I thought of apple jam but reminded at the last minute to make lemon curd instead (oh, how delicious it came this time). I got the cookie instructions from here.

It was the right choice to use the lemon curd. Cookies are crunchy and lovely.

Cookies:
218gr (1 3/4 cups) of flour
1/2 teasp. of baking powder
1/2 teasp. of salt
170gr (3/4 cups) of unsalted, room temperature butter
165gr (2/3 cups) of granulated sugar
1 egg

Lemon curd:
2 lemons (zest and juice)
75gr granulated sugar
50gr butter
2 eggs

First, I made lemon curd.
1. Get the zest and juice of the lemons. Add butter and sugar. Place a bowl of water under the bowl in which you have the lemon stuff. Heat the mix until the butter is melted.
2. Whisk the eggs slightly and add to the lemon mix, constantly stirring. Let it heat for about 10 minutes until the mix thickens.

Cookies
1. Preheat your oven to 180C/350F. Place grease-proof paper on two griddles.
2. Mix the dry ingredients.
3. Beat the butter with sugar until it`s white`ish. (approx 5 minutes). Add the dry ingredients. Add the egg.
4. Take small balls of dough, place on a griddle, flatten with your palm (not very thin). Place your thumbprint in the middle and fill the hole with lemon curd (or preferred jam etc).
5. Bake for 15-20 minutes.

Tuesday, 29 September 2015

Porgandikook toorjuustuglasuuriga

Porgandikoogi valmistamise peale olen juba mõnda aega mõelnud. Seekord läks proovimisele Nami-Nami retsept. Tainas jäi väga vedel, pikendasin küpsemisaega. Kook on mõnus, mahlane. Kasutasin natuke suuremat vormi kui ette nähtud, jäi madal.

Vaja läheb:

100gr sulatatud võid
2 muna
150gr suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
120gr nisujahu
2tl küpsetuspublrit
1 tl kaneeli
1 tl muskaati (maitse järgi, võib olla vähem)
150gr riivitud porgandit

Glasuur:
100gr toorjuustu
50gr tuhksukrut
riivitud laimikoort
laimimahla

Valmistamine:
Sulata või ja jäta jahtuma. Sega omavahel kuivained.

Klopi munad ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa peenelt riivitud porgandid, sulavõi ja kuivained.
Määri 20 cm läbimõõduga koogivorm võiga. Kalla tainas vormi ning küpseta 200kraadises ahjus  ca 30 minutit (minul oli 25 + 10min). Koogi küpsust kontrolli puutikuga.
Jahuta.
Sega toorjuustuglasuuri ained omavahel ühtlaseks ning määri jahtunud koogile.

Tuesday, 30 June 2015

Suhkruküpsised (munavalgeglasuuriga = royal icing)

Mõte oli harjutada küpsiste katmist glasuuriga. Selleks soovisin sobilikke küpsiseid, mis oleksid siledad ja ei valguks küpsetamisel laiali. Tean, et kasutatakse liivataigent. Proovisin suhkruküpsiste retsepti.

Teisendasin kogused grammideks ja võtsin kõigest neljandiku (v.a suhkur, mida lisasin vähem). Küpsiste tekstuur jäi sobiv aga nagu nimigi ütleb, on need küpsised magusad. Mitte liiga, aga ikkagi magusad. Aga kuna kuju jäi ilus, pind sile ja mõnusad krõmpsuvad, on retsept glasuuri katsetamiseks sobiv. Järgmine kord lisan natuke vähem suhkrut ja proovin sidrunit kasutada.

Glasuuriks on tavaline munavalge + suhkur. Mina ei saa aru, miks seda royal icinguks kutsutakse.

Vaja läheb:
113 gr toasooja võid
75 gr suhkrut
0.5 muna (25gr)
0.75 tl vanilli
160 gr jahu + 1 sl
0.25 tl soola

Valmistamine:
Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa muna (praegu küll pool muna), vahusta. Lisa kuivained ja sega korralikult läbi.
Hoia tainast külmkapis vähemalt tund, võib ka ööseks külma jätta.
Vormi küpsised valmis ja soovitatavalt tõsta natukeseks külma.
Eelkuumuta ahi 175 kraadini (180). Küpseta 10-15 min kuni küpsised on kuldpruunid.

Wednesday, 24 June 2015

Ameerika šokolaadiküpsised vol1 (chocolate chip cookies)

Viimasel ajal olen olnud rabarberikoogi lainel. Pilte ei teinud aga väga maitsvad olid, proovisin ühte mandlilaastudega retsepti ja ühte mõnusat, ülipehmet kooki, mille retsepti sain sõbrannalt.

Mul on kodus kokaraamatuid. Küpsetamisraamatuid. Tahaks teha kasvõi iga päev uue küpsetise aga kes neid sööb? Rääkimata sellest, et tooraine päris tasuta kätte ei kuku.

Selle aasta jaanipäev ja taheti midagi magusat. Teen kooki? Ei, see on liiga suur. Mõte oli teha mitmeid erinevaid aga uue katsetusena šokolaadiküpsiseid tuli nii palju, et jäin ainult nende juurde. Otsisin muidugi ainult inglise keeles ja jätsin Eesti leheküljed külastamata. Pärast avastasin, et Nami-Namis täiesti retsept olemas ja selgitus, et peaks enne vähemalt 24 tunniks külma panema. Minu retseptis seda ei olnud, oleks kasulik teadmine olnud. Eks järgmine kord uuesti mõningate modifikatsioonidega. Seekord selle retsepti järgi. Teistendasin ühikud grammideks.

Vaja läheb:

226 gr toasooja võid
250 gr suhkrut
50 gr pruuni suhkrut (panin kokku 200gr) 
1 1/2 teelusikas vanilli
312 gr jahu
1 tl soodat
1 tl soola
1 muna
290 gr tükeldatud šokolaadi

Valmistamine:
Eelkuumuta ahi 190 kraadini.
Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa muna ja vanillsuhkur, vahusta. Sega omavahel kuivained ja lisa taignale, sega korralikult läbi.
Lisa  šokolaaditükid ja sega. 
Pane ahjuplaadile küpsetuspaber ja tõsta sellele lusikaga taigna pallid. Võib käte vahel õige kuju anda, mina surusin maitseaine topsiga peale. Jäta küpsiste vahele ruumi, valguvad natuke laiali. 
Küpseta 190 kraadises ahjus 9-11 minutit (Minul läks 15-20). 
Minu jaoks natuke liiga võised kuigi sellised nad pididki olema. Valgusid liiga laiali. Krõmpsuvad.

Sunday, 26 April 2015

Sidrunikook

Järjekordne kook, mille küpsetamises on "süüdi" Facebooki Pirukatest tortideni klubi. Psühholoogia kinnitab, et kui paljud teevad ees, siis teeb inimene samuti. Kuidas ma siis sellele (ja sidrunitele) vastu seisan? :)
Retsept on pärit Teevi blogist. Aga ju ma ei ole nii osav, kui autor, sest 5 minutiga ma küll hakkama ei saanud. Kook tuli väga maitsev, lisasin sidrunit natuke rohkem kui algses retseptis.

Vaja läheb:
100g võid
0.5 dl suhkrut
2 muna
0.2 tl soola
1 tl vanillisuhkrut (originaalis kaunapasta, minul puudus, kasutasin suhkrut)
2 spl sidrunimahla
1/2 sidruni riivitud koor
1.5dl jahu
Glasruur:
1 dl tuhksuhkrut
1sl sidrunimahla (panin natuke rohkem)
1/2 sidruni riivitud koor

Valmistamine:
Sulata või. Lisa suhkur, sool, vanill, munad, sidrunimahl ja -koor, sega korralikult läbi. Lisa jahu. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud vormi. Autor kasutas 15x20cm, minul 18x22 vorm. Küpseta 180 kraadises ahjus 15-20 minutit. Jällegi vist minu ahju iseärasus aga küpses 25 minutit ja oleks võinud paar minutit veel olla kuigi tikk jäi puhtaks.
Glasuuri valmistamiseks sega tuhksuhkur sidurnimahla ja -koorega ning vala see koogile. 

Wednesday, 18 March 2015

Mustikakook kodujuustuga

Sõbranna kinkis jõuludeks imelise lahtikäiva koogivormi, mille läbimõõt on 11cm. Kuna kodus rohkem magusasööjaid ei ole, siis on see ideaalne võimalus väikeste kookide katsetamiseks. Improviseerisin natuke. Tahtsin proovida zelatiini kasutamist.

Vaja läheb: 
Põhi:
3 digestive küpsist (Mul olid Siro suured küpsised)
40gr sulatatud võid

Keskmine kiht:
100ml vahukoort
100gr kodujuustu
0.5 sl suhkrut
Mustikaid
0.5sl zelatiinipulbrit (kuni 1sl)

Pealmine kiht:
Mustikaid
1 sl zelatiinipulbrit

Valmistamine:
1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Põhja jaoks murenda küpsised ja sega sulatatud võiga. Suru vormi ja pane 10ks minutiks ahju. Lase natuke jahtuda.
2. Lisa zelatiinile külma vett ja jäta paisuma. Vahusta koos vahukoor, kodujuust ja suhkur. Lisa mustikad, sega läbi. Kuumuta zelatiin kuni see läheb vedelaks, lisa kodujuustu-vahukoore segule. Pane vaht vormi ja jäta tunniks külmikusse.
3. Purusta mustikad. Lisa eelnevalt paisutatud ja sulatatud zelatiin. Kalla peamiseks kihiks. Tõsta külmikusse paariks tunniks.