Vaatasin eile Hallmark`i Ice Sculpture Christmas filmi. Natuke kokandust ja jääskulptuure. Ühel hetkel tegid peategelased jõuluküpsiseid, thumbprint cookies. Selline lihtne küpsis, taignast pallike, käega lamedaks ja pöidlaga jälg peale. Auku läheb nt maasikamoos. Tekkis kohe isu järele proovida aga maasikamoos ei kutsunud kuidagi, ei taha väga magusat. Kord oli mõttes õunamoos aga siis tuli meelde, et lemon curd (oi kui maitsev seekord tuli) oleks ju suurepärane. Retsepti teisendasin siit.
Sidrunikreem tuli võrratu, küpsis on mõnus krõmpsuv.
Küpsised:
218gr jahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola
170gr toasooja võid
165gr suhkrut
1 muna
Sidrunivõie:
2 sidrunit (koor ja mahl)
75 gr suhkrut
50gr võid
2 muna
Valmistamine
Kõigepealt valmistasin sidrunivõide.
1. Koori sidrunid ja pigista mahl. Lisa või ja suhkur. Kuumuta vesivannil kuni või sulab.
2. Klopi munad kergelt läbi ja lisa sidrunimassile, pidevalt segades. Hoia vesivannil võide paksenemiseni (ca 10 min), sega.
3. Lase jahtuda.
Küpsised.
1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Kata kaks ahjuplaati küpsetuspaberiga.
2. Sega kuivained omavahel.
3. Vahusta toasoe või ja suhkur heledaks vahuks (umbes 5 min). Lisa kuivained, sega läbi. Lisa muna, sega.
4. Võta taignast väikesed pallikesed, aseta küpsetuspaberile ja suru käega lamedaks (mitte õhukeseks!). Vajuta pöidlaga keskele auk, sinna läheb sidrunivõie (või mis iganes moos).
5. Minul küpsesid ahjus 20 min.
I watched Ice Sculpture Christmas by Hallmark yesterday. A bit of cooking and ice sculptures. At one point they were making thumbprint cookies. A simple cookie, a bit of dough, roll it into a tiny ball, flatten with your palm and leave a thumbprint. The print can be filled with strawberry jam for example. I instantly wanted to try these but strawberry jam is way too sweet with a sweet cookie. Then I thought of apple jam but reminded at the last minute to make lemon curd instead (oh, how delicious it came this time). I got the cookie instructions from here.
It was the right choice to use the lemon curd. Cookies are crunchy and lovely.
Cookies:
218gr (1 3/4 cups) of flour
1/2 teasp. of baking powder
1/2 teasp. of salt
170gr (3/4 cups) of unsalted, room temperature butter
165gr (2/3 cups) of granulated sugar
1 egg
Lemon curd:
2 lemons (zest and juice)
75gr granulated sugar
50gr butter
2 eggs
First, I made lemon curd.
1. Get the zest and juice of the lemons. Add butter and sugar. Place a bowl of water under the bowl in which you have the lemon stuff. Heat the mix until the butter is melted.
2. Whisk the eggs slightly and add to the lemon mix, constantly stirring. Let it heat for about 10 minutes until the mix thickens.
Cookies
1. Preheat your oven to 180C/350F. Place grease-proof paper on two griddles.
2. Mix the dry ingredients.
3. Beat the butter with sugar until it`s white`ish. (approx 5 minutes). Add the dry ingredients. Add the egg.
4. Take small balls of dough, place on a griddle, flatten with your palm (not very thin). Place your thumbprint in the middle and fill the hole with lemon curd (or preferred jam etc).
5. Bake for 15-20 minutes.
No comments:
Post a Comment